pdf @ download @ do ÂściÂągnięcia @ pobieranie @ ebook

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

INSTRUKCJA BHP

PRZY URZĄDZENIACH CHŁODNICZYCH

 

 

1.     Włączanie i wyłącznie urządzeń chłodniczych, odszranianie parowników oraz czynności obsługi codziennej należy wykonywać ściśle według dokumentacji techniczno-ruchowej danego typu urządzenia.

 

2.     Produkty przechowywane w urządzeniach chłodniczych należy umieszczać równomiernie na półkach lub wieszakach tak, aby zachować wolne przestrzenie zabezpieczające właściwą cyrkulację powietrza.

 

3.     Grubość warstwy szronu  na parownikach nie powinna przekraczać 6 mm.

 

4.     Urządzenia chłodnicze powinny być myte i czyszczone co najmniej raz na tydzień.

 

5.  W przypadku nieprawidłowości w pracy urządzenia chłodniczego w postaci: ulatniania się czynnika chłodniczego, grzania się lub głośnej czy nierównej pracy silnika, stuków w sprężarce, iskrzenia, nierównomiernego szronienia parownika, braku skutku chłodniczego – należy wyłączyć urządzenie i wezwać uprawnionego specjalistę.

 

6.  Na uszkodzonym urządzeniu należy wywiesić tabliczkę z napisem:

-   „ Urządzenie w naprawie – nie włączać”

 

7.     Pod żadnym pozorem nie wolno:

-   odszraniać parowników mechanicznie, np. przez skrobanie ostrymi przedmiotami,

-   pokrywać półek papierem, co utrudnia cyrkulację powietrza,

-   dokonywać napraw, przeróbek i regulacji agregatu oraz instalacji chłodniczej i elektrycznej osobom nieupoważnionym.

 

UWAGA !

Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłosić swojemu przełożonemu. Miejsce wypadku zabezpieczyć i pozostawić w takim stanie w jakim nastąpił wypadek, aż do przybycia zespołu powypadkowego.

 

 

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • czarkowski.pev.pl